Stäng fönster Grästorp kn, FORSHALL 2:1 FORSHALLS NORDKVARN

Historik
Vid Forshall har Nossan alltsedan medeltiden gett kraft åt sågar och kvarnar. Kvarnplatsen där Forshalls Nordkvarn ligger är nämnd i skriftliga källor redan år 1371.

Den nuvarande kvarnbyggnaden är uppförd under 1700-talet – exakt årtal är inte känt. År 1826 köptes kvarnen av hotellägare L. P. Haglund, Göteborg. Han lät här mala mjöl till bröd som bakades i ett bageri på Forshalls gård och som sedan transporterades till Grand Hotell Haglund i Göteborg. Kvarnen blev om- och tillbyggd på 1890-talet. Kvarnstenar köptes då från Lugnås stenbrott .

År 1905 övertogs kvarnen och Forshalls gård av nuvarande ägares farfar. Efter en häradssyn 1908 lät han bygga en ny fördämning och el-produktion startade troligen i kvarnen 1909-1910. För detta ändamål byggdes kvarnen till vid den uppströms belägna gaveln.

Ett nytt kvarnverk installerades 1938 och enligt Svenska kvarnar år 1940 drevs kvarnen av tre turbiner och en motor, som tillsammans gav 102 hästkrafter. Kvarnverket bestod då av tre stenpar, en dubbel valsstol, fullständigt rensverk, utsädesrens och havrekross. Utöver detta fanns en ramsåg intill som drevs av ett vattenhjul. Denna numera rivna såg tillkom redan under L. P. Haglunds tid. Resterna av sågens naturstensgrund och vattenvägarna till vattenhjulet kan ses intill kvarnen – ut mot forsen till.

Under 1942-1943 övergick man från likström till växelström. Sannolikt tillkom då ytterligare en mindre tillbyggnad av kraftverksdelen. Under nuvarande ägares tid har ytterligare en tillbyggnad gjorts vid samma gavel. Det är ett spannmålsintag och detta byggdes 1984.

Nya generatorer installerades 1978 och 1980. Den ena turbinen stängdes av 2005 och den andra står still efter ett haveri vid årsskiftet 2012-2013 när kraftverkets/kvarnens bakre vägg tryckts loss genom issprängning.

Idag rensas endast utsäde i kvarnen.

Källor:
Ägaren
Länsstyrelsens WebbGIS-karta
Svenska kvarnar, Jacob Winning (1940)
Kulturhistorisk värdefulla byggnader i Grästorps kommun, Lars Bergström och Elisabet Orebäck Krantz (1994)