Stäng fönster Mölndal kn, GREGGERED 8:1 DJUPEDALA KRAFTVERK

Historik
Tanken om ett vattenkraftverk i Djupadala väcktes redan vid tiden för första världskriget. Det rådde brist på fotogen vilket skyndade på utbyggnaden av vattenkraften i landet. Initiativtagare till Djupedala kraftverk var en affärsman från Lindome, H. Eklund. Arbetet med dammen och kanalerna nedström påbörjade men färdigställandet av kraftverket skulle komma att dröja till en bit in på 1920-talet. I slutet av 1924 kunde verket driftsättas. Det var då Lindomes största elleverantör. Elen distribuerades via en nio kilometer lång luftledning som gick via Hällesåker och Hassungared fram till Lindome station. År 1944 sålde H. Eklund Djupedala kraftverk till Yngeredsfors Kraft AB och därefter har kraftverket bytt ägare ett flertal gånger.