Stäng fönster Färgelanda kn, STIGEN 1:72 STIGENS KRAFTVERK - ÖVRE (STIGEN 1:72)

Historik
Kraftverket Stigen östra (övre) uppfördes 1915. Det utgjorde ett av tre kraftverk som försåg Stigens textilindustri och samhälle med el. Renovering av kraftstationen och tillhörande fabriksbyggnad pågår.

Stigens samhälle är utpekat i Färgelandas kulturmiljöprogram 2004 och omfattar industri- och kraftverksbyggnader från 1900-talets första hälft. Enligt kulturmiljöprogrammet fanns redan på 1600-talet sågar, mjölkvarnar och stampar vid de fall Lillån bildar väster om Stigen. Under 1800-talet omnämns vadmalsstamp, benstamp, tegelbruk, färgeri- och väveriverksamheter. Enligt häradskartan fanns även ett garveri.

Stigens textilproduktion utvecklades från ett förlagssystem till en industri under andra hälften av 1800-talet. År 1874 etablerades Stigen yllefabrik under namnet Firma Magnus Andersson. Namnet ändrades 1889 till Firma Stigens Yllefabrik och 1895 omvandlades företaget till aktiebolag.

Två stora bränder drabbade Stigens yllefabrik – den ena 1901 då en magasinsbyggnad brann ner och den andra 1905 då ullspinneriet brann ner. Byggnaderna ersattes dock och verksamheten fortsatte som förut.
Under krisen på 1920-talet drabbades verksamheten hårt. År 1930 slog verksamheten igen och cirka 150 personer blev arbetslösa. Nybildade Svenska yllekoncernen AB köpte upp fabriken och under 1940-talet expanderade verksamheten. Antalet anställda steg till närmare 500 personer.

Under 1960-talet började problemen för svensk tekoindustri och under de kommande 20 åren skedde flera ägarbyten och antalet anställda minskade successivt. Efter flera statliga och kommunala försök att rädda industrin i Stigen lades den ändå ner 1987, då de kvarvarande cirka 125 anställda blev arbetslösa. Efter nedläggningen har flera mindre verksamheter bedrivits i industrilokalerna. Lokalerna fungerar idag som ett företagshotell.

Mellan Stigen östra (övre) och fabriken fanns tills nyligen en cirka 5 000 kvadratmeter stor dammsjö – den så kallade Fabriksdammen. På grund av att dammanläggningen är i dåligt skick är ägarna av säkerhetsskäl tvungna att ha dammluckorna öppna. Detta har medfört att Fabriksdammen i stort sett är torrlagd med undantag för en vattenförande fåra i dess djupaste del.

Källor:
Nuvarande och före detta ägaren