Stäng fönster Stockholm kn, ROSTERIET 7

Historik
Byggnaden uppfördes under första halvan av 1960-talet av det statliga bolaget AB Atomenergi, som dess ”centralanläggning”. Arkitekt var Gustaf Kaunitz. Byggnaden inrymde ursprungligen garage, förråd, arkiv, personalutrymmen, hörsal, samt cellkontor. Under 1960-talet inrymdes dessutom (enligt bygglovhandlingar) ett ”lager för naturligt och anrikat uran” i byggnadens souterrängvåning, som en temporär lösning innan den stora anläggningen i Studsvik stod klar 1971. Kaunitz och trädgårdsarkitekten N.H. Orento utformade anläggningens påkostade utomhusmiljöer, inlusive två gårdar med växtlighet, springbrunnar samt markbeläggning i glavaskiffer.

AB Atomenergi samlade under 1950- och 60-talen delar av sina verksamheter till denna del av Liljeholmen, med en kontors- och laboratoriebyggnad i Rosteriet 5 och en fabriksbyggnad för framställning av bränslestavar för atomkraftverk i Rosteriet 6. I början av 1970-talet avvecklas företagets verksamhet i Liljeholmen.

Byggnaden i Rosteriet 7 är idag sedan länge ett rent kontorshus, med en restaurang i souterrängvåningen.

Källa: Stockholms Stadsbyggnadsnämnds Arkiv