Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 21:1 M.FL. KVARTERET 21 KRUTHUSET

Historik
Marken mellan Masthamnen och höga Kvarnberget ägdes från 1600-talet av staten och användes länge bara för militärens krutmagasin. Kvarteret Kruthuset tillkom först på 1890-talet och bebyggdes med två tegelhus 1899-1902. Båda uppfördes i den då vanliga tegelarkitekturen med inslag av natursten men fick ändå olika karaktär. Hertziahuset uppfördes 1901 för handelsfirman JA Hertz & Co, arkitekt var L Enders. Huset har genomgått flera ombyggnader med mindre fasadförändringar och bland annat förlorat de ursprungliga fönsterbågarna. Hörnhuset Smedjegatan/Kronhusgatan uppfördes 1899 för Göteborgs Utskänknings AB efter ritningar av FO Peterson. Det byggdes som krog och restaurang, ”Franska Värdshuset”. Huset har genomgått flera med mindre ombyggnader och bland annat förlorat de ursprungliga fönsterbågarna.