Stäng fönster Göteborg kn, INOM VALLGRAVEN 1:15 M.FL. DROTTNINGGATAN 62-75

Historik
-- Kvarteret 1, Slusskvarnen påbörjades efter befästningarnas rasering att anläggas på murresterna från bastionen Carolus IX Rex. Den första byggnaden var en teater som uppfördes 1816 mot Södra Hamngatan. Under 1850-talet byggdes resten av kvarteret ut med stenhus i två-tre våningar. År 1892 när teatern drabbats av en brand ersattes den med ett par stenhus.
Kvarteret har präglats av närheten till järnvägen och här har funnits en rad olika import- och exportfirmor, hotell och restauranger men även bostäder av alla slag.
Åren 1977-1983 revs tio byggnader som ersattes av en enda, Hotel Sheraton. Förnyelsen innebar dels att den ursprungliga tomtstrukturen med små byggnadsvolymer och kringbyggda gårdsrum försvann, dels att de ännu äldre befästningsmurarna under mark röjdes bort.
-- Kvarteret 2, Vallen uppfördes 1849-1856, också på den raserade bastionen Carolus IX Rex. Formen blev oregelbunden på grund av vallgravens sträckning.
De som ansvarade för utbyggnaden var bl.a. byggmästarna P J Rapp, G Jährig och A Krüger. Jährig behöll själv två av de hus han hade uppfört och bosatte sig i det ena. Övriga byggnader ägdes i huvudsak av köpmän och hantverkare som hade bostad och verksamhet i en del av fastigheten och hyrde ut övriga delar. Hörnhuset Stora Nygatan 7 var det förnämsta och ägdes en längre period av grosshandlare och hovstallmästare J F Dickson.
Alla gatuhus uppfördes i tre våningar och fick en enhetlig utformning präglad av symmetri och ordning. Gårdarna däremot blev brokiga verksamhetsmiljöer för hantverk och små fabriker.
Under 1900-talet har fastigheterna successivt kontoriserats, moderniserats och utökats med inredda vindar.
På 1980-talet genomfördes ombyggnader, men alla hus från 1800-talets mitt står kvar och flera äldre gårdsmiljöer är bevarade. Här finns också intressanta interiörer av olika slag. I hörnet Drottninggatan och Larmgatan ligger ”Hotel Royal” som öppnades på 1850-talet.