Stäng fönster Strängnäs kn, RÅDSTUGAN 3 STRÄNGNÄS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset ligger i stadens äldsta del vilken växte upp kring domkyrkan. Strängnäs är en stad med lång historia som tar sin början i 1100-talet då platsen omnämns som biskopssäte. På 1300-talet fick staden sina första stadsrättigheter och under hela medeltiden var det en mötesplats och ett kulturellt centrum för landets maktelit. Under en period efter reformationen reducerades staden till en liten by men blomstrade på nytt under 1600- och 1700-talen, bland annat tack vare det gymnasium som grundades 1626. År 1876 när rådhuset vid Stora Torget byggdes hade Strängnäs omkring 1500 invånare och många av dem var knutna till någon av stadens skolor eller till kyrkan. Byggnaden fungerade som rådhus mellan 1876-1946. Vid inventeringstillfället, 1999, fungerade byggnaden som bostadshus och kontor.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.