Stäng fönster Vetlanda kn, RÄTTVISAN 11 ÖSTRA HÄRADS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Östra härads forna tingshus ligger i utkanten av Vetlanda, omgiven av stor trädgård. Byggnaden var tingshus mellan 1893 och 1937 och vid inventeringstillfället (1998) fungerade den som flerbostadshus.

Vetlanda hade varit tingsställe för Östra härad sedan lång tid tillbaka, man vet inte riktigt när det äldsta tingshuset uppfördes. Ett tingshus stod i varje fall klart 1803. Byggnaden låg nära kyrkan och gästgiveriet och revs 1893. Samma år uppfördes ett nytt och större tingshus på ungefär samma plats vid kyrkan. Tingshuset är en reveterad tvåvåningsbyggnad med fasader av beige spritputs och vita, slätputsade detaljer. Våningsplanen avdelas av en slät gördelgesims och hörnen har stenimiterande hörnkedjor. Huset vilar på en låg naturstensgrund och fasadpartiet upp till bottenvåningens fönsterunderstycken är kvaderrusticerat. Sadeltaket är tegeltäckt och på taknocken har två mindre takryttare placerats, ett vid vardera gavel.

Mittpartiet i fasaden som vetter in mot samhället markeras av en frontespis med ett rosettfönster. Entrén är förlagd till detta mittparti och nås via en mindre portik med släta kolonner som bär upp en paradbalkong. En liten veranda finns också vid den ena gaveln. Vid den andra gaveln finns ett trapphus. Frontfasaden vetter mot en mindre plats med en rund gräsmatta.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27