Stäng fönster Kristianstad kn, FÄNGELSET 5 KRISTIANSTADS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Redan 1944 beslutade tingshusstyrelserna i Gärds och Albo samt Villands härader att utreda möjligheterna att uppföra ett gemensamt tingshus i Kristianstad. I mars 1946 togs beslutet och arbetstillstånd söktes samma år men beviljades inte förrän 1951. Tomten skänktes till tingshusstyrelsen av staden och den första delen av tingshuset var klar 1952. Strax bakom och bredvid detta hus lät landstinget i Kristianstads län i mitten av 1950-talet uppföra ett hus i samma stil, med lokaler för landstingets kansli.

Landstingshuset övertogs så småningom av domstolen och idag delar tingsrätten och länsrätten på anläggningen som består av det ursprungliga tingshuset, det forna landstingshuset och ett flertal tillbyggda huskroppar som vid olika tidpunkter har fogats till byggnaderna. Domstolarna ligger strax utanför stadens centrum i ett stråk av offentliga institutioner såsom konserthus, bibliotek, skola och det forna lasarettet.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingsrättsbyggnaden, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-13, Skrift sammanställd av tingshusstyrelsens ledamöter inför invigningen av det nya tingshuset i Kristianstad 11/12 1952.