Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 14:1 F.D. GÖTEBORGS TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Nära Göteborgs gamla domstolsbyggnad ligger denna gulputsade femvåningsbyggnad med entré i hörnet av Postgatan och Smedjegatan. Karaktäristiskt för domstolsbyggnadernas utveckling i Göteborg tycks vara den ständiga bristen på lokaler. Frågan har diskuterats under flera århundraden. Trots att domstolens avdelningar flyttat mellan olika adresser har de ständigt hållit sig i närheten av Gustav Adolfs torg, centralt i Göteborg. Detta nya tingshus som byggdes 1993 har löst tingsrättens lokalbehov, förhoppningsvis för många år framöver. Även åt denna byggnad lyckades man finna en central tomt, belägen ett stenkast från rådhuset.

I dagsläget har Göteborgs tingsrätt tre olika lokaler. Uppdelningen är funktionsmässig: brottmål i den gamla rådhusbyggnaden, tvistemål i byggnaden från 1993 och administration i separata lokaler i samma kvarter som den förra byggnaden.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingsrättsbyggnaden, se byggnad - under rubriken historik.