Stäng fönster Östersund kn, NORR 1:14 BYGGNADER I JAMTLI

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - 1913 flyttades Brunflo härads tingshus till länsmuseets och fornbyn Jamtli där det fortfarande står idag (Svensson, 1995, s. 82ff). Innan huset flyttades var det i dåligt skick, blyfönstren var ersatta av större fönsteröppningar och träspröjsade fönster. När byggnaden användes som tingshus inrymde den en så kallad kåva eller kåve, det vill säga en mindre kammare med utgång på gaveln, dessutom en storstuga med utgång till förstugan mitt på huset och innanför den en gästkammare. Till höger från förstugan låg den större stugan som användes som tingssal. Under storstugan, med nedgång från kåven, fanns ett mindre källarrum som användes som fängelsehåla.

Under 1700-talet hade Brunflo tingslag ingen fast tingsplats. Ting hölls bland annat i Södergård invid Brunflo kyrka, där häradshövdingen hade sitt boställe, i socknarna Gärde, Gusta, Överbyn, Fugelsta, Rise och Ålsta (Huss, 1980). Gästgiveriet i Gärde omnämns första gången som tingsplats på 1600-talet, men blev tingslagets ordinarie tingsställe först 1812. Byggnaden var ursprungligen ett boningshus, uppfört vid mitten av 1600-talet, och vid en kringbyggd gård. 1749 byggdes en tingssal till eftersom gårdens andra utrymmen var otillräckliga för häradsrättens förhandlingar. I en knut i tillbyggnaden syns den dåvarande gästgivarens, Olof Olofssons, initialer, "O.O.S 1749" (Schylberg, 1995, s.89).

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Domsagohistorik_Ostersund_TR.pdf För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-09, Huss, Gunnar: "Jamtlis första byggnad räddades från rivning i absolut sista stund" tidningsartikel i Länstidningen (Östersund) 25/9 1980, Schylberg Sven "Tingshuset i Gärde" I: Brunflobygden årgång 47 Brunflo 1995, Svensson, Gunnar: "Brostenens resa", I: Brunflobygden: årsskrift utgiven av Brunflo och Marieby kyrkoråd, Brunflo och Marieby hembygdsföreningar, 1995