Stäng fönster Stockholm kn, HÄGERN STÖRRE 16 KLARAHUSET

Historik
Stockholms fastighetskontor anordnade 1982 en markanvisningstävling rörande nybyggnation i kv Hägern större. En stadsplan som byggde på tävlingsresultatet togs fram. JM och Nyréns fick i uppdrag att projektera. Från början skulle byggnaden inrymma kontor, butiker och filmstad. Planerna på filmstad skrinlades dock.

De starka protester som uppstod under och efter 1960- och 1970-talets rivningar i Stockholms city och de kvartersstora byggnaderna som kom i det småskaliga trånga och ålderdomliga Klaras ställe skapade en väldig ambivalens hos stadsplanerarna. På 1980-talet ville man pröva nya vägar.

Hur byggnaden i kv Hägern större skulle se ut reglerades noga i planen, bland annat förutsattes att de två äldre gathusen ( nu fasad nr 3 och 4 sett från söder) närmast Sergels torg skulle bevaras och fasaderna restaureras. Så skedde dock inte, byggnaderna bedömdes vara i så pass dåligt skick att det beslöts att de skulle rivas och att de nya fasaderna skulle utformas som de gamla. Omkring år 1850 genomgick båda husen en omfattande förändring. De nya fasaderna i gammal stil är uppbyggda efter mönster av de gamla som de kan tänkas ha sett ut omkring år 1850.

I fasad nr 2 (sett från söder) återanvändes en originalfasad från 1912, ritad av arkitekten G A Nilsson för Felix Sachs. Nilsson inspirerades av samtidens arkitektur i Wien och Chicago. Ursprungsbyggnaden, som stod vid Regeringsgatan, revs i samband med att Gallerian skulle byggas på 1970-talet. Fasaden togs om hand och sparades i Stockholms stadsmuseums magasin. Den återuppförda fasaden är i huvudsak original vad gäller koppar, sten och smide. Fönstersnickerier och skyltskåp är rekonstruerade efter sparade detaljer samt fotografier.

I fasad nr 1 (sett från söder) ville man skapa något nytt men med tydlig anknytning till omgivande byggnader. Fasaden söker med kopparklädda träfönster och diamantsågad röd ölandskalksten knyta an till G A Nilsson i material och färg samtidigt som den särskiljer sig som en självständig individ.