Stäng fönster Torsby kn, DIGERBERGET 1:85 M.FL. NYSKOGA SN, POHJOSTUPA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Sydöstsluttning. Gärdesgård i trä runt åkermark som verkar slås/betas. Väg genom gårdsmiljön.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1946: 7 hektar åker, ca 400 hektar skog. Moränmylla, barrskog, en del lövskog. Manbyggnaden uppförd 1858, ladugård och loge uppförda 1909, dessutom finnes gårdssmedja och bastu av mycket hög ålder. Gården delades vid laga skifte 1858 i två hälfter, Nordgården och Berg. 1 häst, 10 nötkreatur, 2 svin, 15-tal får.
1949: 800 tunnland. Alla byggnader är nya, utom en bod och en bastu, som är lite äldre. Ria har funnits.
1966 byggs ett bostadshus till.
1998: Bastu i bruk.
Byggnadsinventering 1999: "Annikas kaffeloge" ligger här. Den gamla logen har byggts om med bostadsstandard, utbyggd entré. Den ursprungliga gården är idag delad i tre fastigheter: Digerberget 1:5, 1:85 och 1:87.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949
Värmlandsgårdar
Lars Bäckvall: Älvdalsarkivet
Joh. Ericksen: Övre Älvdalen, första delen
Nyskoga förr och nu del 2
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga, foto sid 162
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna