Stäng fönster Ovanåker kn, GRÄNGSBO 9:3 TUTABO

Historik
I västra utkanten av 1781 års karta över Grängsbos inägomark finns en ouppodlad backe och några mindre svaljordar som i värderingshandlingarna benämns "tutabo". Detta är det tidigaste belägg vi har för namnet "Tutabo". Ändelsen "-bo" antyder att platsen varit bebyggd, dock inte med något skattehemman enligt kartan. Platsen anges av lantmätaren att den ska tilldelas Grängsbo 12. Vid samma tid vet vi dock att fastigheten Grängsbo 9, (nuvarande "Skommars") delas mellan två bröder där ena brodern kom att anlägga sitt hemman på Tutabo. Detta innebär att ytterligare ägoutbyte har skett inom byn efter att kartan upprättats.

Gården har därefter varit i samma släkts ägo, även om den inte kontinuerligt ärvts i rakt nedstigande led. En stark koppling mellan gårdarna Skommars och Tutabo har hela tiden funnits och idag har gårdarna samma ägare.

Vid tiden för laga skifte (1878-80) var mangården trebyggd. Det är ännu inte utrett exakt när mangårdsbyggnaden uppfördes. Troligen revs en äldre parstuga och nuvarande mangårdsbyggnad byggdes under pågående laga skiftesprocessen då karteringen visar en smalare byggnad på nuvarande mangårdens plats samt att det något senare upprättade värderingsinstrumentet överhuvudtaget inte nämner något bostadshus utom nuvarande bryggstuga. Huset har byggts i ett sammanhang och ersatt en äldre byggnad. Ett fotografi från 1889 visar att huset har i stort sett nuvarande volym samt att både mangårdsbyggnaden och bryggstugan är panelklädda och ljust oljefärgsmålade.

Gårdsbildningen ändrades vid 1890-talets början. Nuvarande ladugård byggdes 1892 och i samband med det revs östra flygeln och den västra flygeln (bryggstugan) flyttades till dagens plats snett framför mangårdsbyggnaden. Nuvarande utseende fick manbyggnaden runt 1910 då glasverandan lades till och huset höjdes en knapp meter ovan vindsbjälklaget så att det fick dagens högresta karaktär.

Interiört präglas gården av sina ovanligt välbevarade rum inredda under en period från 1880-tal till 1930-tal. Unikt med gården är också att den är fullständigt komplett vad avser lösöre och möbler. Att huset bevarats så intakt kan till stor del tillskrivas att gården kom att bebos av tre ogifta syskon under en stor del av 1900-talet. Gården har varit obebodd sedan 1995.

På gården finns också ett stort antal uthus av hög ålder. Det egenartade arrangemanget med uthusen på rad fanns redan vid laga skifte. Till gården har hört en separat inhägnad frukt- och grönsaksträdgård av vilken rester finns kvar.

Vid tiden för laga skifte (1878-80) var mangården trebyggd. Det är ännu inte utrett exakt när mangårdsbyggnaden uppfördes. Troligen revs en äldre parstuga och nuvarande mangårdsbyggnad byggdes under pågående laga skiftesprocessen då karteringen visar en smalare byggnad på nuvarande mangårdsbyggnads plats samt att det något senare upprättade värderingsinstrumentet överhuvudtaget inte nämner något bostadshus utom nuvarande bryggstuga. Huset har byggts i ett sammanhang och ersatt en äldre byggnad. Ett fotografi från 1889 visar att huset har i stort sett nuvarande volym samt att både mangårdsbyggnaden och bryggstugan är panelklädda och ljust oljefärgsmålade.
Gårdsbildningen ändrades vid 1890-talets början. Nuvarande ladugård byggdes 1892 och i samband med det revs östra och den västra flygeln (bryggstugan) flyttades till dagens plats snett framför mangårdsbyggnaden. Nuvarande utseende fick manbyggnaden runt 1910 då glasverandan lades till och huset höjdes en knapp meter ovan vindsbjälklaget så att det fick dagens högresta karaktär.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Gävleborgs län, 2006-11-14, Dnr 432-11179-06