Stäng fönster Stockholm kn, NORDENS VÄNNER 1 JAKOBSBERGS GÅRD

Historik
Torpet Ålgryte låg under den större gården Sätra när det arrenderades av garvaren Jacob Graver på 1750-talet. Graver drev garveriverksamhet på Kungsholmen och var förmögen, konst- och litteraturintresserad och möjligen var det därför Carl Gustaf Tessin övervägde att hyra gården Jacobsberg som Graver uppförde under 1750-talet på torpets plats. Gårdsdriften var inte omfattande men inbegrep nötkreatur och fjäderfä.

Gravers nära vän Niclas Hasselgren tog över driften 1763 då Graver flyttade till Östergötland. Årlig ränta betaldes till Sätra.

Släkten Carlbring eller näste ägare Carl Fredric Coyet utökade flyglarnas storlek och omgestaltade dem i empirestil någon gång före 1837. En teori att det var amiralen Coyet som låg bakom ombyggnaden är att byggnaderna försågs med något så ovanligt som skjutfönster av engelsk modell, s k sash-windows.

På 1860-talet hyrdes Jakobsberg ut som sommarnöje till paret Limnell som, förtjusta i trakten, lät uppföra den magnifika och närbelägna sommarvillan Lyran år 1867.

År 1912 donerades gården av ägaren till Jakobsberg och Sätra, handlanden Boström, till Ersta diakonisällskap, Puvres Honteux och Stockholms sjukhem. Först 1961 lyckades Stockholms stad förvärva egendomen och planerna för stadsdelarna Sätra och Bredäng började ta form. I dem stipulerades att några gamla gårdar skulle finnas kvar.

År 1968 och åren därefter ombyggdes och restaurerades gården. Senare tillskott från 1800-talet som verandor revs och byggnaderna gavs en enhetlig prägel. Södra flygeln var brandskadad och reparerades.

Utdrag ur: Selling, G: Välkommen till Jakobsbergs gård