Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA LEKVATTNET 1:37 M.FL. LEKVATTNETS SN, SÄTRA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostadshus. Levande bondgård med kor och får. Runt om finns åkrar och stenigare naturbetesmark. I och runt åkrarna finns stora stenrösen. I norr längs uppfartsvägen finns ett parti stora grovvuxna träd, björk och sälg. Där betas marken.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1923: Rökstugan brann ner omkring 1840. Här står nu en svenskstuga i två våningar, rödmålad med fem fönster på södra långväggen, två större och ett mindre på östra gaveln samt fyra på den västra. Stugan står i öst och väst och har en bra förstukvist med en enkel vacker list. Som flyglar står här en stolpbod och en uthuslänga. Den femuddiga stjärnan går igen här på flera dörrar, i synnerhet finns på logdörrarna ett tiotal sådana samt dessutom solkorset och en hel del otydbara figurer. Gården synes vara uppförd innan rökstugan brann, årtalet 1817 och O O S finns anbragt på en dörr. En intressant släde med spår av målningar visar att gårdens folk varit välbärgat. Gården uppodlades vid 1700-talets senare hälft av en finne från Gammeltorp.
1976: fritidshus under uppbyggnad 5x4 m.

KÄLLOR: Linus Brodin: Fryksdalens finnsocknar