Stäng fönster Torsby kn, NORRA LEKVATTNET 1:22 LEKVATTNETS SN, LUKTOMTA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Sydöstsluttning. Flera fritidsbostäder i närheten. Öppna åkrar i anslutning som brukas. Fin utsikt mot kyrkan. Gamla aplar i trädgården. Odlingsrösen och stengärdesgård. Delvis igenväxande åker. Några stora fristående träd.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: På 1840-talet fanns en gammal timrad foderlada med årtalet 1612 inhugget.
Gården var 1926-1935 gästgivargård och skjutshåll.
1936: 105 hektar, varav 5 åker och 100 skog. Bergjord, barr- och lövskog.
1946: 5 hektar åker, 4 hektar äng, 200 hektar skog. Sandmylla, barrblandskog. Manbyggnaden uppfördes 1890, större delen av ekonomibyggnaderna byggdes 1907, stallbyggnad med visthusbod troligen från början av 1800-talet. 1 häst, 6 nötkreatur, 2 ungnöt, 10-tal får.
1960 hittades ett silvermynt med årtalet 1619 på gårdens marker.
Byggnadsinventering 1999: Stensatt jordkällare med två avdelningar och två ingångar, byggdes av Liukoinen (bröder?) som blev ovänner.

KÄLLOR:
Nils Lindstams dagboksanteckningar