Stäng fönster Stockholm kn, HASSELN 4 M.FL. OSCARSTEATERN OCH KUNGSBROPALATSET

Historik
Tillsammans upptar de två byggnaderna större delen av kvarteret. De uppfördes 1905-07 för grosshandlaren Isaac Hirsch efter ritningar av tidens ledande teaterarkitekt, Axel Anderberg. Oscarsteatern är ett välbevarat och representativt exempel på det tidiga 1900-talets teaterbyggnadskonst. Kungsbropalatset rymmer affärs- och kontorslokaler och tillkom för att göra anläggningen räntabel.
De skulpturalt formade byggnaderna med ett högt, asymmetriskt placerat torn, mjukt buktande takfall och en rad gavlar, plintar, och burspråk med järnsmide i geometriska former och skulpturutsmyckning, kännetecknas av en internationell - främst tysk - jugendbarockstil.
Fasaderna är utförda i puts och kalksten; teatern är gul, palatset grått. Taken är täckta med plåt, tornet med koppar.
Teaterns yttre entré med kolonner, pilastrar och valvbågar leder till en stor hall med vitt, kassetterat stucktak, kolonner med grön stuccolustro samt ett mönsterlagt marmorgolv. Trapphallarna på vardera sidan i huvudsakligen grön stuccolustro leder upp till en foajé - förr café - med väggar i vitt och guld och målningar av Vicke Andrén. Salongen rymde från början ca 1.200 platser och inreddes med vit stuck och förgylld ornamentik i relief. Den stora plafondmålningen är utförd av Vicke Andrén.
Teatern genomgick en omfattande renovering 1973-75. Salongen rymmer nu omkring 900 platser. Bänkarna återfick sin gröna klädsel efter att en tid ha varit klädda i rött.
Oscarsteatern har haft många olika ägare , bland vilka märks "teaterkungen" Albert Ranft och "biografkungen" Anders Sandrew.