Stäng fönster Kristianstad kn, ÖSTERSLÖV 25:2 ÖSTERSLÖVS GAMLA PRÄSTGÅRD

Historik
Österslövs prästgård utgjorde ända in på 1960-talet av en fyrlängad envåningsanläggning av traditionell typ. Av den ursprungliga gården kvarstår nu den oregelbundna norra längan, i vilken det gamla timrade bostadshuset - daterat 1695 och därmed länets äldsta prästgårdsbyggnad - ingår. Övriga delar tillkom successivt under 1700-talet och inrymde fram till 1921 bostadsdelen. De är uppförda i korsvirke, som är panelat mot gårdssidan och putsat mot den angränsande kyrkogården. Efter en omfattande restaurering 1984-85 användes längan som församlingshem. Intill prästgårdslängan finns ett mindre hus, Hjortska huset, från omkring 1800 (ingår ej i byggnadsminnet), samt fem fridlysta idegranar av ansenlig storlek och ålder.