Stäng fönster Ydre kn, TORPA-RÅS 1:3 RÅÅS KVARN

Historik
Råås kvarn uppfördes troligen 1742 med bottenvåning av huggen och plockad sten i kallmur samt överbyggnad av rödfärgat timmer. Vattnet från fördämningen leds fram i en ränna på stenfundament. Fallhöjden är ca 8 meter. Vattenfallet hade åtminstone sedan 1679 använts för att driva en såg.
Fram till 1920-talet drevs kvarnen av två vattenhjul av överfallstyp, som då ersattes av två effektivare turbiner. Norra turbinen drev en rågkvarn och en vetekross, som ersattes med havrekross och siktverk samt en svarv. Kvarndriften upphörde 1953.
Mjölnarbostaden intill kvarnen består av en timrad och rödfärgad enkelstuga, ladugård och ett uthus. Vid sidan av kvarnsysslan brukade mjölnaren ett par tunnland åker och hade någon boskap. En viktig bisyssla var också snickeri, främst byggnadssnickeri. Även redskapen gjorde mjölnaren själv.
Föreningen Råås kvarns vänner, som förvaltar kvarnen, bildades 1979 med ändamålet att återställa kvarnen i brukbart skick. Förutom att själva kvarnbyggnaden underhållits har föreningen rustat upp vattenrännan, installerat tub och turbiner m.m.