Stäng fönster Gotland kn, ÖSTERGARN ÖSTERGARNSHOLM 1:1 ÖSTERGARNS FYRPLATS

Historik
Östergarnsholme rymmer flera förhistoriska lämningar såsom gravar och en i berghällen inristad kompassros. Den västra (gamla) fyrplatsen är uppförd inom en stor fornborg.
Holmen har under århundraden varit en fiskesamfällighet för flertalet socknar. På södra udden fanns ett fiskeläge för Gammelgarn och Östergarns socknar. På norra kanten har två fiskelägen för socknarna Kräklingbo, Anga, Norrlanda och Gothem. Sammanlagt har genom tiderna funnits ett stort antal fiskebodar av sten, trä (skiftesverk-bulhus) eller enklare bodar och skurar uppförda i lä av naturliga klippor. Utöver åtskilliga bodlämningar, ruiner och stenrader finns ytterligare sjömärken, kummel och stänger placerade på holmen och längs dess stränder. Fiskebodarna har i takt med husbehovsfiskets avtagande lämnats öde, förfallit och mestadels försvunnit. Som enda bevarad fiskebod kvarstår i dag stenboden "Måsägget" på holmens södra udde. Boden har restaurerats av hembygdsföreningen.
Gamla (västra) fyren uppfördes 1817. Den var först en täckt stenkolsfyr och Sveriges första nybyggda fyr enligt Löwenörnska principen. År 1849 höjdes fyren och försågs med rovoljelampa och linsapparat i lanternin. Under ombyggnadstiden uppfördes i närheten av fyren en provisorisk fyr av sten med öppen stenkolseld (enligt Polheimers princip). Den provisoriska fyren anses vara landets enda bevarade exemplar av sin typ. År 1887 installerades i den gamla fyren fotogenlampa, som 1907 ersattes av luxljus. Fram till 1907 visade fyren fast vitt sken.
Gamla fyren släcktes år 1919, då den i bruk ännu varande fyren vid östra fyrplatsen stod färdig. Efter släckningen nedtogs gamla fyrens lanternin. I samband med detta överflyttades fyrapparaten från gamla fyren, men byttes redan år 1921 ut mot ett nytt maskineri och en planlins av tredje ordningen.
I närheten av den gamla fyren tändes år 1921 en ny fyr, Östergarns västra. Fyren vägleder fartyg i farleden mellan Gotland och holmen och består av en låg åttkantig fyrkur på betongfot.
Fyrplatsen Östergarnsholm avbemannades år 1965. Östergarnsholms östra fyr är ännu i automatiserad drift.

KÄLLA: Beslut - Fastställande av skyddsbestämmelser för (BM) gamla fyren och provisoriska kolfyren på Östergarns holme, fastigheten Gotland Östergarn Östergarnsholme 1:1, Länsstyrelsen Gotlands län, 2004-06-11. Dnr 432-4873-03