Stäng fönster Halmstad kn, KIRSTEN MUNCK 1 KIRSTEN MUNKS HUS

Historik
Uppfördes troligen på 1620-talet, enligt traditionen åt Kristian IV:s gemål Kirsten Munck, huset är byggt i två våningar av holländskt grönglaserat tegel i kryssförband. Lågt sadeltak, som är valmat mot Bastionsgatan. På 1860-talet tillbyggdes huset mot gården och fick där en ny tegelmur, varvid en tidigare uppförd svalgång togs bort. Huset har två kryssvälvda källare. Den profilerade takgesimsen med blinderingar tillkom troligen 1868. Byggnaden används som affärs och kontorshus. Tidigare var den bonings- och butikshus i en handelsgård, som omfattade ytterligare fyra hus. Ett av dessa var en 38 m lång korsvirkeslänga längs Bastionsgatan; på en portalöverliggare fanns årtalet 1620. År 1868 ersattes detta hus av en tvåvånings tegelbyggnad.