Stäng fönster Karlskrona kn, STUMHOLMEN 1:1 STUMHOLMEN, SALTKOKNINGSHUSET

Historik
För några generationer sedan var insaltning av färska varor den vanligaste metoden att konservera mat. Salt var således nödvändigt för att garantera örlogsmanskapets proviant. I krigstid kunde man inte lita på att salttransporterna skulle gå ostörda. Därför var det viktigt att trygga saltförsörjningen genom egen tillverkning. Mängder med vatten fick kokas för att få ut de erforderliga kvantiteterna. Saltkokningshuset är placerat i direkt anslutning till Lakegodsmagasinet där saltet användes för konservering av råvarorna. Maten förvarades sedan i Kungshallsmagasinet innan det delades ut till hungriga och sedan törstiga manskapet. Byggnaden finns på en karta av Wallenstrand 1847.
Saltkokningshuset - Saltkoknings- och saltmagasinet lär vara byggt mellan 1820 och 1847. Det fungerar nu som förråd för måltavlor och en del är lektionssal vid skytteövningar.
Huset byggdes om och fick ny panel efter en ritning av Ahlborn 1878 för att bättre ansluta till grannen Lotsstugans ornerade utseende. Byggnaden fick en snickarglädje i schweizerstil och en färgsättning, inspirerad av de förslag som presenterades i t.ex. Tidskrift för Byggnadskonst och Ingenjörsvetenskap. De ledande arkitekterna och propagandisterna för denna stil, som lanserades som materialskapande och ekonomisk, hette Scholander, Edelswärd, Chiewitz och Löwenskiöld.
Saltkokningshuset har varit en viktig länk i förädling och konservering av livsmedel. Det är det enda kvarvarande på Stumholmen som illustrerar flottans enklare träbyggnader. Saltkokningshuset är till sin funktion unikt.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-02-03, Dnr 221-6142-91