Stäng fönster Alvesta kn, DANSJÖ 2:41 HALMHYDDORNA PÅ KRONOBERGSHED

Historik
Hyddorna stod tidigare på I 11:s område i Växjö och ägdes av Fortifikationsförvaltningen. Efter avvecklingen av I 11 övergick de i Vasakronan AB:s ägo. De skänktes därefter till Föreningen Hemvärnsgården. Hyddorna flyttades från I 11:s område i Växjö till Kronobergshed.
Halmhyddorna utgörs av konformiga lägerhyddor av halm eller spån. De var avsedda att användas i fält och flyttades omkring till olika platser. När halmen hade tjänat ut kunde man förnya dess ytskikt.
Hyddor av detta slag började användas i stort antal vid 1800-talets mitt vid övningsplatserna Kronobergshed, Kulltorp och Ljungbyhed för att tillgodose bättre förhållanden vad det gällde förläggningarna på mötesplatserna. På Kronobergshed uppfördes totalt 137 halmhyddor under tiden 1841-1900.
Endast ett fåtal hyddor finns bevarade idag. De två här aktuella går under benämningen Officershyddan och Manskapshyddan. Genom placeringen på Kronobergshed har de förts närmare den plats där de ursprungligen användes.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Länsstyrelsen i Kronobergs län 2002-12-30, Dnr 221-5486-97