Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG 4:35 M.FL. BINNEBERGS TINGSHUS

Historik
Binneberg blev fast tingsplats år 1641 sedan häradsrätten länge fört en ambulerande tillvaro mellan olika orter. Det äldsta kända tingshuset uppfördes på 1750-talet. Av detta kvarstår bottenvåningen av sten i den nuvarande byggnaden. Övervåningen av trä tillkom 1816. Tingshuset var säte för häradsrätten i Södra Vadsbo fram till 1891. Därefter användes huset främst som skola, lärarbostad och sammanträdeslokal för komunsstämman. År 1950 utfördes en restaurering, varvid tingssalen återställdes och byggnaden inreddes till museum. Sedan stiftelsen Binnebergs tingshus bildats 1965 genomgick byggnaden åter en restaurering. Tingshuset rymmer nu även ett skolmuseum och lokaler för föreningsverksamhet. Arkivet i bottenvåningen innehåller bl a äldre rättshandlingar.