Stäng fönster Uppsala kn, KÅBO 15:1 CAROLINA REDIVIVA

Historik
Planer på ett nytt universitetsbibliotek, som skulle ersätta Gustavianum hade funnits sedan 1780-talet. Bibliotekets slutliga plats bestämdes av Karl XIV Johan. Carl Fredrik Sundvall framlade 1815 ett förslag, som refuserades, och fyra år senare det slutgiltiga. Byggnadsarbetet pågick till 1841. Sedan dess har om- och tillbyggnader gjorts i flera etapper.
Namnet Carolina Rediviva syftar på den under 1780-talet rivna karolinska akademin (Academia Carolina) belägen på domkyrkans sydsida. En tillbyggnad skedde 1970 efter ritningar av Peter Celsing.