Stäng fönster Enköping kn, HÄRNEVI 2:2 M.FL. HÄRNEVI KVARN OCH SÅG

Historik
Härnevi kvarn är en i det närmaste komplett bevarad miljö med industri- och bostadsbebyggelse och tillhörande trädgård. kvarnbyggnaden stod klar att tas i bruk 1864 och ersatte då fem mindre kvarnar vid närbelägna fall. Rester av dessa finns bevarade idag. Kvarnens byggherre var konstnären vid Sala silvergruva G. W. Schröder. Kvarnbyggnaden fick en arkitektoniskt medveten utformning med släta, vitputsade fasader och dekorativt listverk, pilastrar och omfattningar i tegel. Ett ångmaskinhus har tillbyggts vid den södra fasaden och ett turbinhus mot ån. Driften lades ned år 1988. Byggnaden är synnerligen välbevarad både invändigt och utvändigt. Nedströms kvarnen finns en 70 meter lång och välbevarad uthuslänga med kvarnstall, svinhus och ladugård. Bottenvåningen har stomme av tegel, i vissa delar putsad, medan övervåningen har en regelstomme som panelats. Sågen är uppförd 1932 med regelstommar som panelats och rödmålats. Bostadsbebyggelsen med tillhörande ekonomibyggnader är till det yttre med få undantag oförändrade sedan uppförandet. Det äldsta bostadshuset, uppfört i slutet av 1700-talet, var mjölnarbostad till en av de äldre kvarnarna. Det är timrat i 1 ½ våning och försett med vitmålad panel. Strax söder om kvarnen ligger en välbevarad timrad magasinsbyggnad, enligt traditionen uppfört som sockenmagasin på 1700-talet och flyttat från kyrkan under senare delen av 1860-talet. Dammen och de stensatta vattenrännorna har ursprungliga lägen och omfattning, men har genom vattnets slitage reparerats och byggts om under årens lopp.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Uppland, beslut om byggnadsminne, 2001-12-07.