Stäng fönster Skinnskatteberg kn, PRÄSTGÅRDEN 1:152 M.FL. SKINNSKATTEBERGS STATION

Historik
Stationsbyggnaden och det tillhörande uthuset uppfördes i samband med anläggandet av bansträckningen Krylbo - Örebro (anlagd år 1900). Samtliga stationer utmed bansträckningen inklusive denna ritades av SJ:s dåvarande chefsarkitekt Folke Zettervall. Stationerna utmed sträckningen har ett gemensamt formspråk präglat av jugend, engelsk villastil, romansk rundbågestil och schweitzerstil. Variationer i storlek och detaljer förekommer dock. Skinnskattebergs station utgör i sammanhanget en medelstor station.
Anläggningen anses vara den stationsmiljö utmed sträckningen som är mest ursprunglig till sin karaktär.

KÄLLA: H Alenius/K Ström, "Synnerligen märkliga" Byggnadsminnen i Västmanlands län, s. 195-197, Västmanlands läns museum, Västerås, 2004.