Stäng fönster Skara kn, DAGSNÄS 1:3 DAGSNÄS HERRGÅRD

Historik
Dagsnäs historia kan föras tillbaka till slutet av medeltiden. Under 15- och 1600-talen ägdes godset av släkterna Soop och Kafle. År 1762 förvärvades det av den färgstarke fornforskaren m m Pehr Tham, som på 1770-talet lät uppföra den nuvarande herrgårdsanläggningen. Under hans tid var Dagsnäs något av ett kulturcentrum, då han här understödde forskare, konstnärer och författare. Vidare insamlade han runstenar från skilda delar av Västergötland och lät resa dem vid Dagsnäs i den sk runstensparken.
Huvudbyggnaden i en våning, med souterrängvåning mot Hornborgasjön, och de båda tvåvåningsflyglarna är uppförda av sten, slätputsade och avfärgade i gult med vita pilastrar, dörr- och fönsteromfattningar. Huvudbyggnaden tillbyggdes under 1800-talets förra hälft med pocher av reveterat trä vid gavlarna och fick då en långsträckt fasad mot Hornborgasjön. Dess nuvarande utseende med en tornliknande uppbyggnad mot gårdsfasaden tillkom vid en ombyggnad på 1870-talet efter förslag av Helgo Zettervall.