Stäng fönster Sundsvall kn, VESTA 3 TRYCKERIBOLAGETS HUS

Historik
Tryckeribolagets hus uppfördes 1891 av Boktryckeribolaget i Sundsvall efter ritningar av arkitektfirman Per Appelberg och Knut Gyllencreutz. Byggnaden inrymde tryckeri för Sundvallsposten samt även bostäder. Fasaden i nyrenässans har en rik putsdekor mot rött tegel. I bottenvåningen, där tryckeri och kontor fortfarande finns, har fönstren enklare omfattningar krönta av frontoner med akroterier. I andra våningen - bostadsvåningen - har fönstren mer påkostade omfattningar med kolonner. Mellan fönstren finns vridna kolonner som bär upp porträttbyster, föreställande Gutenberg, Gustaf II Adolf och Oscar II, samt emblem placerade i nischer mellan fönstren i tredje våningen. Entrépartiet i hörnet har på 1950-talet förenklats men i samband med fasadrestaureringen 1980 gjordes vissa återställningsarbeten. I tryckerilokalen har flera ändringar skett under åren. Järnkolonnerna som bär upp takbjälklaget finns dock kvar.