Stäng fönster Nyköping kn, TINGSHUSET 1 TINGSHUSET, NYKÖPING

Historik
Tingshuset i Nyköping är uppfört 1910 för Jönåkers och Rönö härads tingslag. Ritningarna utfördes av arkitekten Carl Westman. Byggmästare var C Harlén i Nyköping. Det invändiga dekorationsmåleriet utfördes av konstnären Filip Månsson.

Tingshuset är uppfört i nationalromantisk vasastil. Byggnaden är en friliggande solitär och placerad i fonden av ett gatuperspektiv. Fasaderna är i tegel med ankarslutar som enda dekoration. Det höga valmade taket är täckt med enkupigt tegel. Byggnadens monumentala prägel förstärks av ett centralt placerat torn och en hög entrétrappa. Fönstren är småspröjsade och placerade i fasadliv. Invändigt ligger tingssal, expeditions-, domare- och kommittérum i bottenvåningen. Väggarna i vestibul och korridorer är av tegel med valven och de övre väggytorna i tunn puts med kalkmålningar. Tingssalen är i två våningar med bemålade väggar och tak, och fast inredning av svart ek. I den övre våningen finns kontorsrum.

KÄLLA: Anhållan om byggnadsminnesförklaring samt förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1993-02-02. Beteckning 2012/92