Stäng fönster Stockholm kn, FRUKTKORGEN 1 RÅDHUSET, STOCKHOLM

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Stockholms rådhus byggdes mellan 1910 och 1915 efter ritningar av arkitekten Carl Westman. Som ett första led i en omfattade reform av landets underrätter förstatligades alla rådhusrätter 1965 och 1971 ersattes slutligen också alla häradsrätter av de nybildade tingsrätterna. Den så kallade tingshusbyggnadsskyldigheten upphörde vid samma tidpunkt.

1971 bildades således Stockholms tingsrätt vars domkrets omfattade den nybildade Stockholms kommun. Både tingsställe och kansli placerades liksom tidigare i Stockholm (koncept den 25/9 1970).

Rådhuset används idag av Stockholms tingsrätt, och det är i huvudsak brottmål som avgörs i byggnaden medan tvistemålen avhandlas i kvarteret Klamparen där ett nytt tingshus uppfördes vid mitten av 1980-talet. Vid den tidpunkten hade rådhusets lokaler blivit för trånga för domstolen.

Stockholms rådhus är en mycket volyminös byggnad som ligger mitt iKungsholmens täta stadsstruktur, ett stenkast från polishuset, Kungsholmsgymnasiet och brandstationen. Trots att huset upptar ett helt kvarter har det inte givits tillräckligt med plats för att dominera sina omgivningar, eller utgöra ett blickfång på samma sätt som exempelvis Ragnar Östbergs samtida stadshus vid Riddarfjärden.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-05-01, "Stockholms rådhus och råd, festskrift till minne av nya rådhusets invigning hösten 1915", Stockholm 1915, Koncept den 25/9 1970 från Ju-stitiedepartementet till Svea hovrätt beträffande ändrad judiciell indelning i Stockholms län (Dnr 400/67, 1078/67, 1636/67 samt 1800/70), Byggnadsstyrelsen informerar, september 1992