Stäng fönster Krokom kn, STENFJÄLL 1:1 JÄNSMÄSSHOLMENS KAPELL

Historik
Kapellet på gränsen till fjällområdet i landskapets nordvästra del uppfördes intill den sedan 1860-talet framvuxna byn med samma namn, huvudsakligen för den nomadiserande samiska befolkningen. Kapellet av trä utgörs av en rektangulär byggnad med ingång innanför en förstukvist på ena långsidan nära gaveln. Omkring 1890 uppfördes ett enkelt träkapell, som aldrig fullbordades och snart förföll. Detta iståndsattes eller ersattes av ett nytt på 1920-talet och invigdes i sitt nuvarande skick 1931. Det har renoverats 1952 och 1972. Byggnaden har röd panel, vitmålade fönster och täcks av sadeltak. Interiören, som präglas av renoveringen 1972, har valmat tredingstak. Altartavlan med den törnekrönte Kristus är utförd av Lina Ericsson. Inredningen utgörs av lösta stolar, en ambo, altarbord, altarring och ett orgelharmonium. En fristående klockstapel från 1960 har ersatt en liten stapel från 1941.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kapellet började uppföras 1890, men fullbordades först 1931.

Det är en liten rektangulär träbyggnad, 11 x 8 meter med ett sadeltak. Taket är plåttäckt, fasadernas träpanel är rödmålad. Framför kapellet står en fristående klockstapel.

Det vitmålade taket är plant på mitten med sluttande sidopartier. Väggarna är ljust gulbruna. Rummet har brädgolv och lösa stolar.

Altarprydnaden, skuren i trä, är utförd av Lina Eriksson.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.