Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Falköping kn, FJÄLLÅKRA 11:5 HORNBORGA KVARN

 Anlaggning - Historik

Historik
En kvarnplats vid Slafsan som är känd sedan 1600-talet. Hornborga kvarn var en tid på 1600-1700-talet hopbyggd med Ringagårdens kvarn.

Kvarnen har brunnit blanda annat 1848 och 1886. Nuvarande byggnad uppfördes 1887 av den dåvarande ägaren till Snikens kvarn som ligger något längre söder ut efter samma vattendrag. Denna återuppbyggnad resulterade i att byggnaden kompletterads med ett sågverk. Sågen drevs via kvarnens turbin men sågverksamheten upphörde redan 1920-talet. Ursprungligen drevs kvarnen med ett vattenhjul, som troligen vid sekelskiftet 1900 ersattes med två stycken Francisturbiner. Under 1940-talet elektrifierades kvarnen och verksamheten pågick fram till 1970. En period var kvarnen också utrustad med en råoljemotor.

Boken Svenska kvarnar skriver 1940 att kvarnen hade ett kvarnverk bestående av 3 stenpar, valsstol, korngrynsverk och fullständigt rensverk och att det bedrivs legosågning i sågen gör att uppgifterna går isär om när sågverksamheten lades ner.

Kvarnen är idag den enda kompletta kvarnanläggningen i denna del av Hornborgaån. Sågramen är teknikhistoriskt intressant, en gjuten helstativram tillverkad av Töreboda Verkstad. Företaget ska enligt uppgift inte ha tillverkat många ramar av denna typ. Ålderdomliga ramsågar är ovanliga och den är en av två kvarvarande ramsågar i Falköpings kommun.

Källa förutom inventeringen:
Inventering och dokumentation av industrihistoriska byggnader och miljöer i Falköpings kommun. Del II, landsbygden. (2004) Forsviks industriminnen, Uppdragsverksamheten. Rapport 2004:2