Stäng fönster Åmål kn, MOTORN 1 C. W. THORSTENSONS MEKANISKA VERKSTAD

Historik
Verkstadsbyggnad uppförd omkring 1920 i Åmåls gamla industriområde vid järnvägen söder om stadskärnan.

Företaget startades av Carl William Thorstenson då han kom tillbaka från Amerika. Företaget tillverkade bl a ett egenhändigt konstruerat självrensande tröskverk. Verksamheten drevs i liten skala med ett fåtal anställda. 1929 då C W Thorstenson avled övertog sonen Henry verksamheten och drev den vidare med hjälp av sin bror. Förutom självrensande tröskverk har här bland annat tillverkats styrningar för bandsågsblad och fjäderblad till spolpumpsventiler för båtmotorer. I mitten av 1970-talet minskades verksamheten och lades till slut ned.

År 1987 såldes inventarier på auktion efter att de sista boende syskonen avlidit. Kommunen uppmärksammades på detta och köpte en del av inventarierna från verkstaden och senare även byggnaden som idag är ett industrihistoriskt museum. I januari 1994 förklarades byggnaden som byggnadsminne.

Källor utöver inventeringen: