Stäng fönster Bengtsfors kn, NÄRSIDAN 2:1 LAXARBY KVARN

Historik

Av Bengtsfors kulturmiljöprogram framgår att Laxarby socken omnämns första gången 1457 och att trakten runt kyrkan har varit ianspråktagen ända sedan förhistorisk tid. Under bronsåldern växte området runt Laxarby fram till en centralbygd. Vid Närsbyn som ligger endast en halv kilometer från Laxarby kvarn finns gravar från bronsåldern.

Enligt en karta från 1794 finns nedströms utloppet från Översidetjärnet två kvarnar. I samma karta finns ytterligare tre kvarnar längs vattendraget.

Laxarby kvarn uppfördes 1869. Kvarnen är utmärkt på häradskartan, där det också framgår att det dessutom fanns en såg strax uppströms kvarnen. Denna är idag borta. Som så många andra kvarnar byggdes kvarnen på i samband med installation av valsstol, elevatorer och siktverk. År 1995 övertogs den av nuvarande ägare, som har rustat upp den och byggt om den till att enbart producera el.

Kvarnen hade fram till nuvarande ägares renovering och ombyggnad fyra turbiner. Den ena drev tidigare kvarnens utrustning såsom rensmaskin, ett siktverk, elevator, fläktar och valskvarn. Två turbiner drev varsitt stenpar. Den fjärde turbinen försörjde bygden med el. Turbinerna är inte kvar utan har ersatts med nuvarande turbin, beskriven under rubriken kraftverkets maskineri. Kvarnmaskinerna är i huvudsak bevarade i kvarnbyggnaden och utanför är en av de äldre turbinerna uppställd som visningsobjekt.

Källor:
Agrar småindustri i Västra Götaland – Västarvet (2006)