Stäng fönster Lidingö kn, BELE 19 M.FL. BELEPARKEN

Historik
Punkthusen i kvarteren Bele, Bore och Vasa, väster om Beleparken, uppfördes vid 1940-talets mitt. Redan i 1912 års stadsplan var området avsatt för hyreshusbebyggelse i flera våningar. Av dessa planer blev dock endast en del förverkligade på 1910-talet när det så kallade Centralpalatset byggdes. Resten av området förblev obebyggt. På 1040-talet aktualiserades dock byggnadsplanerna ånyo och en ny stadsplan upprättades 1942 för de tre kvarteren.
Trots att uppdraget att skapa bostadsområdet gick till flera arkitektkontor (Björn Hedwall, Birger Bjerke och Svenska folkbyggens tekniska kontor) fick området en väl sammanhållen karaktär.
Husen har samma höjd, samma kvadratiska grundplan och enhetliga takform. Det är endast detaljer i fasadutformningen som skiljer dem åt. Så till exempel varierar balkongernas utseende och placering, portarnas utformning och fönstrens form och storlek. Fasaderna är putsade i ljust bruna och beige färgtoner och taken täckta med rött tegel. Bebyggelsens kubiska volymer, liksidiga tälttak och ljusa färgsättning ansluter till de äldre villorna i kv Sigyn.

Motivering
Husen i kvarteren Bele, Bore och delar av Vasa är exempel på välbevarad hyreshusbebyggelse från 1940-talet. Området har en enhetlig arkitektonisk karaktär. Viktiga detaljer är balkongernas placering och utformning, portarnas utseende och fasadernas ljusa färgsättning. Parken ger området luft och rymd.