Stäng fönster Lidingö kn, BÄVERN 1 M.FL. NÄSET

Historik
Stadsdelen Näset började byggas 1955 men stod inte helt färdigt förrän vid 1960-talets mitt. Flera arkitekter medverkade i arbetet med Näset, bland vilka märks Sture Frölén (kv Järven 1958), Ernst Grönwall (kv Bävern 1959 och Lodjuret 1963) och Gustaf Berglund (kv Uttern 1952).

Bebyggelsen utgör en väl sammanhållen enhet. Enligheten bryts endast av senare fasadförändringar som till exempel tilläggsisolering med plåt av fastigheterna i kvarteret Sobeln. Detta kvarter ingår därför inte i helhetsmiljön. Bebyggelsen i det avgränsade området består dels av punkthus, dels av lamellhuslängor. Punkthusen är uppförda i åtta till tio våningar och lamellhusen i tre våningar. Punkthusen och lamellhusen utmed Källängsvägen är placerade i en vid båge. Det svängda gaturummet och den intima torgbildningen i områdets mitt ger området dess karaktär. Färgsättningen är enhetlig med gråvit slätputs på samtliga hus inom helhetsmiljön. Lamellhusen i kvarteret Lodjuret avviker dock något genom att fasaderna är vitslammade med ett tunt lager puts som endast svagt täcker det underliggande teglet. Fasaderna får därigenom en verkningsfull struktur.

KÄLLA: Hedenblad, Cecilia, 1934-. - Lidingö kulturhistoriska miljöer : kulturmiljöprogram för Lidingö kommun / Cecilia Hedenblad, Cecilia Hammarlund-Larsson ; [foto: Ingvar Lundkvist ...]. - 1990. - ISBN: 91-87006-10-3