Stäng fönster Ale kn, LIVERED 1:1 INGELSKROGEN

Historik
Smedjan, som ligger precis intill landsvägen mellan Hålanda och Livered, har tillhört torpet Ingelskrogen som i sin tur har tillhört Livered. Gårdsmiljön är välbevarad med mangård, ett dubbelhus, och en ladugård.

I Hålandaboken nämns Ingelskrogens smeder sedan 1800-talets första hälft. Smedjan är troligen uppförd under 1700-talets senare del. I den inre delen av byggnaden finns ett separat rum, som utgör en verkstadsdel för diverse träarbeten.

Smedjan var i bruk fram till slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet. Hålanda hembygdsförening har nyttjanderättsavtal på smedjan, som ägs av Koberg slott, ett fideikomiss.

Källor förutom inventeringen: