Stäng fönster Skövde kn, FLISTAD 1:7 M.FL. FLISTAD

Beskrivning
Flistads by är jämte Binneberg en av de tätast bebyggda byarna i denna del av Vadsboslätten, och karaktäriseras av sitt läge på en höjdrygg som höjer sig något över det omgivande slättlandskapet. Byns kärna finns vid den medeltida kyrkan, som är anlagd intill en mäktig gravhög, samt gårdarna i det gamla byläget nordväst om kyrkan. Gravhögen, Kung Ranes hög, är troligen från järnåldern och visar tillsammans med en stor mängd andra förhistoriska lämningar på en lång kontinuitet i bosättningar på platsen. Flistads kyrka är delvis från 1200-talet, men har fått sitt nuvarande utseende efter senare ombyggnader, bl.a. år 1688 och år 1706. Byns gårdar låg ursprungligen samlade nordväst om kyrkan, men flera gårdar flyttades ut från bykärnan vid 1800-talets skiftesreformer. Än idag är bykärnan tätt bebyggd med gårdar som bl.a. Backgården, Skattegården och Prästgården, och upplevs alltjämt som byns medelpunkt. Under 1800-talet flyttades gårdar ut till området utefter byvägen söderut, och Flistad fick karaktär av radby. I likhet med andra slättbyar som Horn och Bankälla ligger flera av gårdarnas ekonomibyggnader tätt intill bygatan, vilket förstärker intrycket av ålderdomligt byggnadsskick. Vägsträckningen genom byn är ålderdomlig och i anslutning till byns vägar finns även partier av stenmurar och till enstaka gårdar leder alléer. I byn finns ett stort antal fornlämningar, allt ifrån ett flertal stensättningar och de två gravhögarna Kung Ranes hög och Ravelshögen till lämningar från ett äldre kulturlandskap i form av fossil åkermark, hålväg och jordvallar. Bortsett från dessa äldre lämningar omges byn av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap åt alla vädersträck. Kyrkbyn med medeltidskyrkan och gårdarna utefter den slingrande bygatan präglas till stor del av 1800- och tidig 1900-talsbebyggelse. Trots att många byggnader genomgått moderniseringar och förändringar, verkar det stora antalet faluröda byggnader sammanhållande i miljön. Av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Byn har med tiden kompletterats med ny bebyggelse, bl.a. med ett skolhus och tillhörande lärarbostad på 1930-talet, som visar på Flistads utveckling under 1900-talet.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.