Stäng fönster Svenljunga kn, GÄLARED 1:85 GÄLAREDS KRAFTVERK

Gälareds kraftverk ligger i norra utkanten av Hillareds samhälle, Svenljunga kommun.
Drivvattnet till kraftstationen regleras vid sjön Såken och leds via en omkring 430 meter lång tub som löper längsmed Lillån. Lillån har sitt utlopp i Ätran cirka en kilometer nedströms kraftverket.

Utskovsdammen vid Såken är uppförd i sitt nuvarande utseende 1945 av betong och natursten. Intaget till tuben har ett grovgaller närmast vattenytan. Här finns också två spettluckor i trä som regleras manuellt från dammkrönet. Rensgallret framför tuben rensas manuellt. På vardera sidan om intaget finns utskov för avbördning med vardera två spettluckor av trä. Även dessa luckor regleras manuellt.

Den drygt 400 meter långa tuben är av trä tillverkad 1986-87. Närmast kraftstationen är cirka 20 meter av tuben tillverkad i varmnitad stålplåt som ansluter direkt till turbinens tryckskåp.

Utloppet sker via en rundbågevälvd öppning i stationens underbyggnad. Utloppskanalen sträcker sig omkring 15 meter nedströms kraftverket och är närmast utloppet skodd med tuktad natursten.

Fallhöjden är enligt uppgifter omkring 16 meter och uppges ha en medelvattenföring på cirka 1,2-1,3 m3 per sekund. Aggregatets effekt ligger på 300 kW och har en normalårsproduktion på omkring 1, 2 GWh.
Den producerade elektriciteten levereras direkt ut på nätet.

Maskineri
Kraftstationen är inte inventerad interiört och uppgifterna är hämtade från olika skrifter.

Enligt uppgifter ur ”Sveriges utbyggda vattenkraft” från 1929 fanns då en francisturbin av typ F, tillverkad 1906 av Nydqvist och Holm AB (NOHAB), Trollhättan. Beställaren var då ASEA. Effekten var på 220 kVA, 300 hk och den gör 500 varv per minut. Befintlig turbin var 1929 planerad att byggas om till 400 hk vilket sannolikt skedde någon gång efter 1930. Det var året då en ny turbin beställdes från Karlstads mekaniska verkstäder (ordernummer 2062), beställaren var då Dalsjöfors Fabriker.

Turbinskåp är enligt uppgift original sedan kraftverket uppfördes 1906. Generatorn sägs vara från 1940-talet.

Enligt uppgifter är el och styr- och kontrollsystem i kraftverket ålderdomliga, möjligen ursprungliga, men är fortfarande i bruk.