Stäng fönster Ulricehamn kn, ÅGÅRDEN 1:1 ÅGÅRDENS KVARN, SÅG OCH KRAFTVERK

Beskrivning
Ågårdens kvarn och såg är belägen på Ågårdens säteri utmed ån Viskan i Ulricehamns kommun. Kvarnen och sågen utgör en del av en sammanhållen bebyggelse på gården. Alldeles intill kvarnen ligger mjölnarbostaden och manbyggnaden med de två tillhörande flygelbyggnaderna. Därutöver finns även en stor ladugård samt diverse mindre uthus och förråd.

Omkring 60 meter uppströms kvarnen, på andra sidan vägbron, bildar Viskan en vattenspegel som är en del av kvarndammen. Dammen avbördas genom fyra spettluckor i trä som regleras manuellt från en smal gångbro av järn med gallerdurk på. Utskovsdammen är uppförd i betong och natursten med ett skibord av betong. Parallellt med den strömfåran som bildas efter utskovsdammen har ett omlöpför fisk anlagts.

Tilloppet fram till kvarnen sker under de två vägbroarna till en mindre damm. Denna damm är närmast intaget förstärkt med betong på ömse sidor om intaget. Intagskanalen har två spettluckor i trä som manövreras med hjälp av hydralik. Intagsgallret rensas hydrauliskt. I norra sidan av betongförstärkningen har en liten kanal gjorts som en flyktväg för fiskar. Kanalen leder till en liten damm och sedan vidare ut i Viskans norra strömfåra.

Utloppskanalen på kvarnens baksida är kantskodd med natursten, från utloppet och omkring 15 meter nedströms. Kanalen flyter åter samman med Viskan cirka 90 meter nedströms kvarnen.

I samband med den omfattande anpassningen till det nya aggregatet byggdes en helt ny underbyggnad under del av kvarnen, med turbinsump och sugkammare i betong.
Fallhöjden i kraftverket är 3,50 meter med en utbyggnadsvattenföring på 4,5 m3 per sekund. Effekten är på cirka 110 kW och årsproduktionen är beräknad till omkring 550 000 kWh.

Maskineri
Aggregatet utgörs av en öppen turbinuppställning med en vertikalaxlad semikaplan tillverkad av Cargo & Kraft Turbin Sverige AB i Västerås. Den tillverkades 2007 och är av typen CK 1100S-4, nummer 52. Generatorn är en vertikal asynkrongenerator tillverkad av Lönne, Norge och är på 110 kW och gör 738 varv per minut.

Kraftverkets kontrollutrustning är helt modern och reglering och styrning sköta och övervakas via dator.
Enligt Svenska kvarnar, från 1940, fanns då i kvarnen 3 stenpar, 1 dubbel valsverk och fullständigt rensverk.

Sågen
På kvarnen finns en sågbyggnad tillbyggd på kvarnen som inrymmer ett ramsågverk. Sågramen drevs vid uppförandet av en vattenturbin, en så kallad Skövdeturbin, tillverkad av Skövde gjuteri och mekaniska verkstad 1896.

Utrustningen som är bevarad i sågen är bland annat en helstativram i gjutjärn av okänd tillverkare. Ramen har en ålderdomlig utformning och kan vara från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal. Övriga maskiner i sågen är ett dubbelt kantverk, tillverkat av Falköpings gjuteri och mekaniska verkstad AB, med tillhörande elmotor, stockvagnar samt en spånhyvel.

I en tillbyggnad på såghuset finns maskiner för frörensning (nöteri). Utrustning som finns bevarad i nöteriet är bland annat en klövernötare och en hylsmatare