Stäng fönster Färgelanda kn, BRATTEFORS 1:34 ÖDEBORGS KRAFTVERK

Beskrivning
Ödeborgs bruk och kraftverk ligger vid Valboån Ödeborg, Färgelanda kommun. Ån, i höjd med Bratteforsfallet, har under lång tid nyttjats för kraft till kvarnar och sågar. Ödeborg är en typisk bruksort där samhället växer upp kring en eller flera industrier. I detta fall var det kring spik- och tegelbruket som etablerades på orten i slutet på 1890-talet.

Bruksområdet utpekades som kulturhistoriskt värdefull miljö i en kulturhistorisk utredning, framtagen av Färgelanda kommun, redan 1975. Bruket ingår även i riksintresset för kulturmiljövården - Valbodalen.

I bruksmiljön ingår bland annat, förutom fabriksbyggnaderna, även brukskontoret, det före detta stationshuset, valvbron över Valboån och intilliggande arbetarbostäder. På väster sidan om Valboån ligger den tegelvilla, uppförd 1902, som tidigare var disponentvillan.

Dammen till kraftverket består av en överfallsdamm med en pågjuten tröskel av betong på natursten. Tilloppskanalen tillsammans med utskovsdammen är uppfört i betong på natursten. Den har två spettluckor i trä samt ett öppet utskov. Dammen avbördas genom ett skibord i betong. Dammen uppfördes sannolikt samtidigt som valsverket byggdes 1898.

Tilloppet till tuben är uppförd i huggen natursten med en pågjuten platta i betong. Den cirka 13 meter långa tuben är tillverkad i svetsat stål och leder vattnet direkt in i rörturbinen. Tilloppet och intaget kameraövervakas, intagsgallret rensas hydrauliskt. Den stora planluckan som finns framför tilloppskanalen är en bred lucka i stålplåt som vid behov kan regleras manuellt. Luckan ersatte i slutet på 1990-talet 5 spettluckor av trä.

Den långa tegelbyggnaden utmed Valboåns strand, vars norra vinkelbyggnad, inrymmer kraftverksdelen. För att få plats med den nya turbinuppställningen, installerad 2011, var man tvungen att göra en mindre utbyggnad på tegelbyggnadens norra sida. Man rev i samband med detta en tidigare utbyggnad i tegel där ångmaskinen och ångpannan stått.

Fallhöjden i kraftverket är cirka 7,7 meter och effekten är på 520 kW. Normalårsproduktionen är omkring 1 400 000 kWh. Kraftverkets kontrollutsrutning och reglerteknik är datoriserad.
Utloppet finns på byggnadens långsida och är gjuten i betong. Utloppskanalen flyter ihop med strömfåran omkring 60 meter nedströms utloppet.

Omkring 20 meter uppströms dammen finns två broar, en vägbro och en gång- och cykelbro. Vägbron är i formgjuten betong och uppförd 1933-34 medan gång- och cykelbron är av modern karaktär. Även vägbron klassas som kulturhistoriskt värdefull och ingår i den utredning som gjordes under 1970-talet.

Maskineri
Maskineriet utgörs idag av en bulbturbin (rörturbin) av typen kaplan installerad 2011. Delar till turbinen är framtagna av flera olika svenska företag under 2010 och hopmonterad av ägaren. Generatorn är en synkrongenerator, med typnummer NIR-5661 A-18LW, är på 519 kW och gör 333 var per minut. Generatorn är tillverkad 2010 av Alconza, Spanien.

Den nya kaplanturbinen ersatte den gamla turbinuppställningen som installerades i samband med bildandet av Ödeborgs bruks aktiebolag 1898 och en bit in på 1900-talet. Aggregaten bestod då av fyra francisturbiner som var tillverkade av Kristinehamns mekaniska verkstad.