Stäng fönster Töreboda kn, ARMENEBYBACKE 2:6 ARMENEBY KRAFTVERK

Beskrivning
Armeneby kraftverk är uppfört på Tidans västra sida, cirka två kilometer nedströms Bällefors kvarn/kraftverk och drygt två kilometer uppströms Moholm, Töreboda kommun.

Armeneby kraftverk är ett strömkraftverk och vattenspegeln uppströms kraftverket utgörs endast av en mindre breddning av ån.

Kraftverket är byggt omkring 1953? och har en fallhöjd på omkring 1,97 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 9,1 kubikmeter per sekund och märkeffekten på 48 kW. Normalårsproduktion ligger på cirka 220 000 kWh.

Dammen är en cirka 35 meter lång överfallsdamm av betong. Vid höga flöden kan avbördningen regleras via fem utskovluckor – tre spettluckor på västra sidan av ån och två på den östra. Intaget har sex spettluckor av trä och en öppen turbinsump. Framför intaget finns ett intagsgaller som rensas manuellt.

Utloppet sker via en utloppskanal som nedströms kraftstationen gör en skarp sväng och förenas med huvudfåran cirka 100 meter nedströms.

Transformatorstationen står på Tidans östra sida. Ett tiotal meter uppströms kraftstationen finns en balkbro på fundament av natursten och en överbyggnad i trä.

Maskineri
Den vertikalaxlade francisturbinen är tillverkad av Hällaryd. Här finns en enkel regulator. Uppväxling från turbinens lägre varvtal till generatorns högre sker via en SKF-tillverkad remväxel. Svänghjulet har en diameter på 3,60. Generatorn är en asynkron trefasgenerator som är tillverkad av Elektromekano, Helsingborg. Den är ombyggd 1963 av Myrén och Co., typ BVS 73/12, tillverkningsnummer 651914, av Myrén & co, effekt 85 kVA, 490 varv per minut. Generatorn renoverad omkring 2005.

Vid inventeringstillfället var kraftverket inte i drift på grund av lagerhaveri. Renovering pågår.