Stäng fönster Svenljunga kn, HURRÅSEN 1:4 ÅSTAFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Åstafors kraftverk ligger längs ån Assman, Svenljunga kommun, cirka 6,5 km sydost om Svenljunga tätort. Omkring 800 meter uppströms kraftverket ligger Strömsfors kraftverk.

Ån Assman är ett cirka 16 km långt vattendrag som börjar vid Tranemosjön och mynnar ut i Ätran, cirka åtta kilometer nedströms kraftstationen. Assman är bitvis rik på meanderslingor vilket skapar en slående natur utmed ån. Ån har under lång tid nyttjas som kraftkälla för olika vattenanknutna verksamheter.

Drivvattnet till kraftverket går via en cirka 30 meter lång intagskanal som är av formgjuten betong och täckt med trä. Framför intaget finns fem spettluckor av trä. Intagsgallret rensas med en hydraulisk gallerrensare. Utloppskanalen utgörs bland annat av en omkring 60 meter lång ledarm av betong. Uppströms dammen breddas ån Assman till en omkring 5000 kvadratmeter stor vattenspegel.

Överfallsdammen är av betong och har närmast intill intagskanalen en planlucka i plåt som regleras hydrauliskt. Intill luckan finns ett utskov med fem spettluckor i trä. Överfallsdelen är cirka 15 meter lång. Vid landfästet på den norra sidan Assman finns ett mindre flodutskov. På dammens nedströmssida ses en stötbotten av betong.

Fallhöjden vid Åstafors är 5,0 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 8 kubikmeter per sekund, medelvattenföringen är 9 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 800 kW (enligt Kuhlin) och normalårsproduktionen är cirka 1,3 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av två horisontalaxlade tvillingfrancis. Turbinerna är av okända tillverkare.

G1-turbinen regleras med motviktsaggregat, generatorn är en synkron Asea G26, tillverkningsnummer 109459, effekt 160 kW. Mataren är en Asea TD 130 B, nr 109460. Generatorn har Aseas gamla logotyp – svastikan. Den bör alltså vara tillverkad före 1933 – då Asea bytte logga.

G2-har en regulator tillverkad av Verkstaden Kristinehamn – inga mer uppgifter finns om den då märkskylten är borta. Sannolikt nytillverkades turbinen 1964-65. Regleringen sker med ett motviktsaggregat. Generatorn är en synkron Elektromekano G144/32.
Transformatorn är byggd på utsidan av stationen.

I stationen finns även ett modernt, stationärt reservkraftverk.