Stäng fönster Alingsås kn, HJÄLMARED 1:6 HJÄLMAREDS KVARN OCH KRAFTVERK

Beskrivning
Hjälmareds kvarn är beläget cirka fem km söder om Alingsås vid Maryd å, Alingsås kommun. Miljön utgörs av kvarnbyggnaden samt tillbyggnaden, inrymmande kraftverket, på den norra sidan strömfåran. På motsatt sida, den södra, ser man den gamla ruinen efter sågverket som brann ned 1971. Dammkroppen reser sig i öster som en massiv vägg av natursten. Mot väster finns den gamla stenvalvsbron. Högre upp på södra sidan av strömfårorna ligger det nybyggda bostadshuset.

Den cirka 35 meter långa dammkroppen består av en kallmur i natursten med en tätskärm mot övre vattenytan. På det cirka 1,50 meter breda dammkrönet ses två fasta utskov i natursten med utskovströsklar i betong. Här finns även ett bottenutskov som kan reglera dammens vattennivå.
Vattenmagasinet till kraftverket utgörs av en ca 23 000 m² stor vattenspegel med, förutom Marydsån, ett mindre tillflöde på dammens södra sida, ca 200 meter från dammkrönet.

Den 14 meter långa tuben är byggd i ek och regleras från dammkrönet med en lucka i trä. Tuben går rakt in i kraftverket och ansluter till turbinens spiralformade tryckskåp. Fallhöjden är sju meter och utbyggnadsvattenföringen 0,26 m³ per sekund. Normal årsproduktion för det lilla kraftverket ligger på cirka 60 000 kWh per år. Både rensning och regleringen av luckan och utskoven sköts manuellt. Den el kraftverket alstrar används för husbehov och överskottet säljs till det externa elnätet.

Maskineri
Maskineriet utgörs av en vertikalaxlad francisturbinen innesluten i en spiralformad snäcka, med en effekt på 11 kW och ett varvtal på 500 varv per minut. Turbinaggregatet installerades 2011 och är tillverkat av Tinck Engenering, Slovakien. Generatorn är tillverkad 2010 av ATB Sever, Serbien och gör 514 varv per minut. Alla kontroller samt reglering av turbinen sker digitalt.