Stäng fönster Åmål kn, FORSBACKA 1:9 KALLSKOGS KRAFTVERK

Beskrivning
Kallskogs kraftverk är uppfört längs Åmålsåns övre del drygt fem kilometer nordväst om Åmål. Kraftverket byggdes 1963 samtidigt med det uppströms närmast belägna kraftverket, Hanefors. Cirka två kilometer nedströms finns Korsbyns kraftverk, byggt 1930.

Kallskogs dammbyggnad är av betong med jordanslutning. Dammkrönet är cirka 30 meter långt. Avbördningen vid höga flöden sker via sju spettluckor av trä. Ytterligare öppningar/nödutskov finns. De utgörs av två överfallsöppningar med ett något högre krön än vattenmagasinets normala nivå och ger därför endast avbördning när vattnets nivå stiger över denna.

Vattenmagasinet uppströms bildar en 22 hektar stor dammsjö – Forsbackasjön. Denna sjö bildades när Kallskogs kraftverk byggdes. Före 1963 fanns här således endast den så kallade Forsbackaån omgärdad av åkermark och skogsmark. Även denna å utnyttjades dock tidigare för kvarndrift på den plats där kraftverket ligger idag.

Intaget till Kallskogs kraftverk är av betong. Intagsgallret rensas manuellt. Vattnet leds ner till turbinen via ett vertikalt betonggjutet cirka 11 meter djupt inloppsschakt och utloppet sker i en cirka 80 meter lång utloppstunnel som övergår i en kanal/åfåra. Denna mynnar cirka en kilometer nedströms ut i Korsbydammen – den dammsjö som uppkom när Korsbyns kraftverk byggdes.

Fallhöjden vid Kallskog är 10,5 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 8 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 480 kW och normalårsproduktionen är cirka 0,9 GWh.

Maskineri
Kraftverkets turbin är en kaplanturbin tillverkad 1962 av Finshyttan. Den har tillverkningsnummer 4843, en effekt på 480 kW och ett varvtal på 428 varv per minut. Denna turbin var tillsammans med den i Hanefors bland de absolut sista turbiner som tillverkades på Finshyttan.

Turbinregulator saknas. Generatorn är en synkron Asea-generator från 1963 med originalmatare i drift. Generatorn är av typen GSA 126 med tillverkningsnummer 5648 417, en effekt om 600 kVA och ett varvtal på 429 varv per minut. Mataren är av typen LSB 70 och har tillverkningsnummer 5648 418.

Kontrollutrustning är den ursprungliga.