Stäng fönster Åmål kn, KRISTINEDAL 1:34 FRÖSKOGS KRAFTVERK

Beskrivning
Fröskogs kraftverk är uppfört längs Knarrbyån cirka två kilometer nedströms/söder om Fengersfors bruksmiljö i Åmåls kommun. Denna miljö beskrivs dock inte närmare här. Istället hänvisas till en tryckt rapport från 2013 om Fengersfors bruk. Rapporten i sin helhet finns under länken ”dokument” här intill.

Kraftverket uppfördes 1952 och är ett av Fengersfors bruks tre kraftverk längs Knarrbyån. Denna å är ett endast cirka tre kilometer långt vattendrag mellan de båda sjöarna Knarrbysjön och Ärr. De två kraftverken uppströms heter Bodane och Fengersfors/Bruket.

Dammen är en stendamm med tätkärna. Avbördningen vid höga flöden sker via en automatlucka av stål samt ett bräddavlopp – ett utskov bestående av en betongskodd försänkning av dammens krön. Vattenspegeln uppströms är cirka 3 000 kvadratmeter.

Huvuddelen av vattenföringen går genom kraftverkets intag och tub. Intaget har ett manuellt rensat galler och två spettluckor av trä. Kraftverkets glasfibertub är 37 meter lång och 1,2 meter i diameter.

Utloppet sker via en utloppskanal – under och i anslutning till stationsbygganden av betong, därefter skodd med natursten innan den får karaktären av en naturlig åfåra som cirka 500 meter nedströms rinner ut i sjön Ärr.

Fallhöjden vid Fröskogs kraftverk är 9 meter. Utbyggnadsvattenföringen är 2,0 kubikmeter per sekund, märkeffekten är 130 kW och normalårsproduktionen är cirka 0,4 GWh (400 000 kWh).

Fröskogs kraftverk ligger inte inom något utpekat kulturhistoriskt värdefullt område, men gränsar till byn Fröskog med kyrka från 1729. Strax öster om kraftverket finns även Kristinedal bruksherrgård som är utpekad i Åmåls kulturmiljöprogram.

Maskineri
Kraftverkets turbin är en dubbelfrancis innesluten i ett cylindriskt tryckskåp. Turbinen är tillverkad 1952 av Hällarydsverken. Tillverkningsnummer framgår inte. Turbinen har en effekt på 150 kW och ett varvtal på 500 varv per minut. Turbinregulatorn är en centrifugalregulator Hällaryd från 1952. Den är bevarad, men inte i drift. Tillverkningsnummer är inte känt.

Generatorn är en synkron Asea-generator från 1952. Den har tillverkningsnummer 2964974, en effekt om 150 kW (175 hk x 0,8) och ett varvtal om 500 varv per minut. Mataren – en likströmsmatare Asea nr 2964975 från 1952 – är i drift. Den ursprungliga kontroll- och ställverksutrustningen är kvar och dessutom i drift. Utledningstorn och ställverkstorn saknas.