Stäng fönster Grästorp kn, VÄSTRA FORSÖLE 1:7 FORSHALLS BYGGLAGER (FORSHALLS VÄSTRA KVARN)

Beskrivning
Forshalls bygglagers kraftverk är 2015 inte i drift. Det är byggt i en före detta kvarn med tillhörande magasin. Kraftverket ligger i Grästorps kommun, cirka 1,5 kilometer väster om Grästorps centrum. Anläggningen är belägen på Nossans västra strand i en miljö som präglas av den byggvaruhandel som bedrivs på platsen. Cirka 250 meter nedströms ligger Forshalls nordkvarns kraftverk. Närmaste anläggning cirka fyra kilometer uppströms är Tengene kvarn och såg.

Forshalls bygglagers kvarn/kraftverk ligger omedelbart väster om den vägbro som översten och godsägaren H. G. Bursie 1901 lät bygga över Nossan. Brons fundament och landfästen är byggda av natursten.

Åfåran delar sig i två flöden – det till kraftverket är cirka 200 meter. Vattnet leds in till kvarnen via en intagskanal, som är kantad av natursten. Dammen är en överfallsdamm med tröskel av både natursten, betong och trä. Krönet är cirka 70 meter långt och uppdelat i två delar. Den ena delen är belägen i den strömfåra som på motsatta sidan av Nossan förut försåg en numera riven kvarn med kraft. Den andra överfallsdelen finns på ”kraftverkssidan”.

Särskild utskovslucka saknas. Avbördningen vid höga flöden sker via överfallsdammen. De enda luckorna som förekommer är de två intagsluckorna av stål. Dessa manövreras med hjälp av talja. Intagsgallret rensas manuellt.

Utloppet från kraftverket sker via en separat utloppsfåra – delvis stenskodd. Utloppsfåran är inte inventerad på grund av tät växtlighet, men uppskattas utifrån tillgängligt kartmaterial vara cirka 50 meter lång.

Forshalls bygglagers kraftverk är ett strömkraftverk – det vill säga kraftverkets produktion styrs av åns aktuella vattenflöde. Något vattenmagasin finns inte. Däremot delar sig ån i två flöden cirka 170 meter uppströms dammtröskeln.

Fallhöjden är 3 meter och den utbyggda vattenföringen är 4,8 kubikmeter per sekund. Utbyggnadseffekten är totalt 15 kW och normalårsproduktionen är 320 000 kWh per år.

Maskineri
Forshalls bygglagers kraftverk är inte i drift. Aggregatet utgörs av en francisturbin av okänt fabrikat. Generatorn är en Nordisk Elektra AB (NEL) nr 483/0995. Den har en effekt på 15 kW och ett varvtal på 730 varv per minut.