Stäng fönster Grästorp kn, FORSHALL 2:1 FORSHALLS NORDKVARN

Beskrivning
Forshalls Nordkvarn med tillhörande kraftverk ligger i Grästorps kommun, cirka 1,5 kilometer väster om Grästorps centrum. Anläggningen är belägen på Nossans östra strand. Cirka 250 meter uppströms ligger Forshalls bygglagers kraftverk (före detta Forshalls västra kvarn). Nedströms finns inga anläggningar, eftersom Forshall är den sista innan Nossan cirka fem kilometer norrut mynnar ut i Vänern.

Kvarnen, dammen och forsen hamnar i blickfånget från Älvsborgsbanans järnvägsbro som är byggd över Nossan endast ett hundratal meter söder om anläggningen.

I anslutning till kvarnen finns en äldre byggnad som tidigare fungerade som tvättstuga och kvarndrängstuga.

Dammen är en välvd överfallsdamm med betongtröskel. Den fick sitt nuvarande utförande och placering 1940 då den gamla dammkroppen hade rasat. Krönet är totalt cirka 40 meter långt. En utskovslucka – en spettlucka av trä – finns för utökad avbördning vid höga flöden. Denna fungerade tidigare som intagslucka till en vattendriven ramsåg som numera är borta. Nuvarande intag sker via en överbyggd intagsbassäng av betong. Intagsluckorna är fyra spettluckor av trä och gallret rensas manuellt.

Utloppet från kraftverket sker via en kort utloppskanal – sprängd i berget.
Forshalls Nordkvarn är ett strömkraftverk – det vill säga kraftverkets produktion styrs av åns aktuella vattenflöde. Något vattenmagasin finns inte. Ovanför fördämningen är dock Nossan något bredare och vattenspegeln mellan kvarnen och järnvägsbron uppströms är cirka 10 000 kvadratmeter stor.
Fallhöjden är 3 meter och den utbyggda vattenföringen är 1,3 plus 1,8 kubikmeter per sekund. Utbyggnadseffekten är totalt 50 kW och årsproduktionen är cirka 350 000 kWh.

Maskineri
Forshalls kvarns kraftverk är inte i drift. Det ena aggregatet har stått still sedan 2005 och det andra sedan årsskiftet 2012-2013. Kontrollutrustningen är automatiserad, men bevarad i kvarnen är den gamla kontrolltavlan av marmor.

Det ena aggregatet är en francisturbin tillverkad av Nydal, installerad 1942. Dess effekt är 38 hk och varvtalet är 210 varv per minut. En turbinregulator är bevarad men är inte längre i drift. Den är tillverkad av AB Hällarydsverken 1944 och har typbeteckning NK. Via en remväxel driver turbinen en Asea-generator med tillverkningsnummer 4277849. Denna generator sattes in 1980, dess effekt är 25 kW och varvtalet är 1 000 varv per minut.

Det andra aggregatet är också en francisturbin från Nydal, installerad 1943. Den är på 43,5 hk. Även denna driver en Asea-generator via remutväxling. Generatorn sattes in 1978, effekten är 25 kW och varvtalet är 780 varv per minut.